Anna Wiatrowska
Tort szpinakowy "Runo leśne"
Składniki:
- 450 g szpinaku mrożonego siekanego
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka Oleju Rzepakowego Wielkopolskiego
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
Krem:
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru waniliowego
Do dekoracji:
- 1 granat
Składniki:
- 450 g szpinaku mrożonego siekanego
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka Oleju Rzepakowego Wielkopolskiego
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
Krem:
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru waniliowego
Do dekoracji:
- 1 granat
Szpinak rozmrozić, odcedzić z nadmiaru wody. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej i mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i połączyć ze szpinakiem. Przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, wysmarowanej masłem i bułką tartą. Ciasto piec przez 1 godzinę w temperaturze 180 st. C.
Po wystudzeniu górną część ciasta ściąć (około 1 cm), rozdrobnić i odłożyć. Ciasto przekroić na 2 blaty.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym.
Połowę ubitej śmietany wyłożyć na dolny blat ciasta. Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę śmietany. Posypać rozdrobnionym ciastem i udekorować ziarenkami granatu.
Po wystudzeniu górną część ciasta ściąć (około 1 cm), rozdrobnić i odłożyć. Ciasto przekroić na 2 blaty.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym.
Połowę ubitej śmietany wyłożyć na dolny blat ciasta. Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę śmietany. Posypać rozdrobnionym ciastem i udekorować ziarenkami granatu.