Marcelina Pąk
Tort świąteczny babci Marysi
Biszkopt
5 jajek
180 g cukru
1 1/4 szkl mąki pszennej tortowej (ok. 200 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki wody
Masa
1L śmietanki 30%
- 5 opakowań śmietan-fix
- 150g cukru pudru
Dodatkowo:
Dżem z czarnej porzeczki
Odrobina alkoholu do nasączenia biszkoptu
Biszkopt
5 jajek
180 g cukru
1 1/4 szkl mąki pszennej tortowej (ok. 200 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki wody
Masa
1L śmietanki 30%
- 5 opakowań śmietan-fix
- 150g cukru pudru
Dodatkowo:
Dżem z czarnej porzeczki
Odrobina alkoholu do nasączenia biszkoptu
1. Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem na przemian z olejem oraz wodą . Mąkę przesiać, wsypać do piany razem z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.
2. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy.
Piec w rozgrzanym do 160 st.C piekarniku przez około 35-40 minut do zarumienienia.
3. Masa śmietanowa
Na najwyższych obrotach ubijamy śmietanę, śmietan-fix mieszamy z cukrem i wsypujemy do śmietany pod koniec ubijania.
Upieczony biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Każdy z blatów nasączamy delitkanie alkoholem.
Na pierwszy blat wykładamy cienką warstwę dżemu porzeczkowego. Następnie smarujemy ją warstwą bitej śmietany. Tą samą czynność powtarzamy na pozostałych blatach.
Złożony tort smarujemy pozostałą masą i przylepiamy do niej pokruszony biszkopt.
Górę zdobimy według uznania.