Angelika Mazurkiewicz

Angelika Mazurkiewicz

spód:
180g herbatników w polewie czekoladowej
50g masła
50g oleju wielkopolskiego
50g wiórków kokosowych
masa:
1000g sera mielonego
4 jajka
220g cukru pudru
100g wiórków kokosowych
30g mąki pszennej
polewa:
100g gorzkiej czekolady 70% kakao
50g mleczka kokosowego
1 batonik kokosowy
garść orzechów włoskich
wiórki kokosowe dla ozdoby

Podgrzać masło dodać wiórki kokosowe i rozkruszone na drobno herbatniki.
Wymieszaną masę przełożyć do tortownicy i rozłożyć równomiernie dociskając do dna.
Odstawić na 20 minut do lodówki.
Do miski wsypać cukier puder, zmielony twaróg sernikowy,olej,mleko kokosowe oraz jajka, a następnie wymieszać, Do powstałej masy dodać mąkę oraz wiórki kokosowe. Po wymieszaniu powstałą masę przełożyć na stężały spód.
Wstawić do piekarnika na 1,5h 150 st.
Po ostudzeniu ok. 3h
w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i dodać do niej pozostałe mleko.
Powstałą polewę wylewamy na ciasto. Następnie zdobimy według uznania pozostałymi składnikami.
Ciasto odkładamy na min.6h, najlepiej na noc do lodówki.
Smacznego!

tl_cookies_zamknij