Anna Warzecha

Anna Warzecha

Tort marchewkowy z marmoladą dyniowo-jabłkową i kremem kokosowym
Składniki: tortownica o śr. 18cm

Ciasto:
3 jajka
200g brązowego cukru
150g Oleju Wielkopolski Rzepakowy mieszanka z Kokosem i olejem słonecznikowym
280g mąki
200g startej marchewki
65g wiórków kokosowych
1 łyżeczka pasty waniliowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem:
200g masła
300g serka śmietankowego w temp. pokojowej
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka drobno zmielonych wiórków kokosowych

Dodatkowo:
1 słoiczek marmolady dyniowo-jabłkowej

Tort marchewkowy z marmoladą dyniowo-jabłkową i kremem kokosowym

Utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Wlać olej i ubijać przez chwilę na najwyższych obrotach.
Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać do masy razem z pastą waniliową i starta marchewką. Dokładnie wszystko wymieszać. Połowę ciasta przelać do wyłożonej papierem (samo dno) tortownicy. Piec około 35 minut w temperaturze 180°C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto się upiekło. Lekko przestudzić i wyjąć z tortownicy. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
Każde wystudzone ciasto przekroić w poziomie na pół aby uzyskać cztery blaty.

Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać porcjami serek śmietankowy i roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszać.

Każdy blat ciasta posmarować cienką warstwą marmolady i kremu. Ułożyć jeden na drugim. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu. Udekorować wg uznania.

tl_cookies_zamknij