Janusz Bukowski

Janusz Bukowski

Ciasto marchewkowe
1 i 1/2 szklanki Wielkopolskiego Oleju rzepakowego
3 duże marchewki
4 jajka całe
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
W naczyniu zmiksować jajka z cukrem, następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Do tak przygotowanej masy, bardzo wolno wlewamy olej , cały czas miksując. Gdy masa będzie gładka i jednolita wkładamy utarte na tarce( drobne oczka)3 marchewki. Całą masę wkładamy do formy (35x30cm) uprzednio wyłożonej papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 min. w temperaturze 180 0C.
Po upieczeniu ciasto wykładamy na talerz i możemy je dowolnie dekorować lub tylko posypać cukrem pudrem. Dzięki zastosowaniu oleju Wielkopolskiego , ciasto ma wspaniały niepowtarzalny smak, jest wilgotne , aromatyczne, zachowuje długo świeżość, a przede wszystkim jest zdrowe. SMACZNEGO!!!

tl_cookies_zamknij