Elżbieta Kowalska
200g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
130g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego, przygotowanego samodzielnie)
1 łyżka kakao
2 jajka
2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
skórka otarta z cytryny
350-400g umytych, przepołowionych śliwek
2 słodkie klementynki do dekoracji
1/2 łyżeczki sody
130g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego, przygotowanego samodzielnie)
1 łyżka kakao
2 jajka
2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
skórka otarta z cytryny
350-400g umytych, przepołowionych śliwek
2 słodkie klementynki do dekoracji
W jednej misce połącz wszystkie mokre składniki wraz ze skórką z cytryny. Dodaj po kolei suche składniki. Wymieszaj. Możesz użyć w tym celu miksera.
Całość przełóż do okrągłej tortownicy, na wierzchu układaj przepołowione śliwki. Posyp kakao.
Piecz w temperaturze 170 stopni około 55 minut.
Po ostudzeniu ozdób cząstkami klementynek.
Smacznego!
Całość przełóż do okrągłej tortownicy, na wierzchu układaj przepołowione śliwki. Posyp kakao.
Piecz w temperaturze 170 stopni około 55 minut.
Po ostudzeniu ozdób cząstkami klementynek.
Smacznego!