Justyna

Justyna

SKŁADANIKI:
- ok. 300 g schabu bez kości
- 3 łyżki Oleju Wielkopolskiego (MIKS z KOKOSEM)
- sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżki curry, 1 papryczka chilli, sok z 1/2 limonki, 1 łyżeczka sosu ostrygowego, 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 niedużej cebuli
- 2 duże plastry świeżego ananasa
- 2 nieduże banany
- 3 łyżki płatków kokosa
- listki świeżej kolendry
- 100 g ryżu jaśminowego (1/2 łyżeczki soli, kilka kropli Oleju Wielkopolskiego (MIKS z KOKOSEM)
1. Płatki kokosa prażymy na suchej patelni.

2. Plastry schabu po umyciu i wysuszeniu, kroimy w kostkę (ok. 1,5 cm), a następnie doprawiamy solą, pieprzem, curry oraz polewamy łyżką oleju wielkopolskiego – całość dokładanie mieszamy i odstawiamy na 30 min.

3. Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oleju wielkopolskiego, a następnie smażymy mięso, aż z każdej strony będzie rumiane (łącznie około 5-6 min). W połowie smażenia dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i ponownie mieszamy.

4. Następnie dodajemy pokrojonego w paseczki ananasa, a po upływie około 2 min, wlewamy mleko kokosowe i dodajemy posiekaną na drobniutką kosteczkę papryczkę chili. Zawartość patelni podgrzewamy aż mleczko nieco zgęstnieje, w między czasie mieszając. Na sam koniec dodajemy pokrojone na niezbyt cienkie plastry banany, skropione obficie sokiem z limonki. Całość delikatnie mieszamy, a po upływie kolejnych 2 min gotowe danie przekładamy do miseczki i wówczas posypujemy je płatkami kokosowymi i dekorujemy listkami kolendry.

5. Podajemy z ryżem jaśminowym, z którego po ugotowaniu formujemy stożek (wysmarowane olejem kokosowym naczynie wypełniamy gorącym ryżem, przykładamy do niego talerz, a następnie odwracamy do góry nogami) i posypujemy go odrobiną płatków kokosowych.

tl_cookies_zamknij