Beata Gardoń

Beata Gardoń

Na biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/3 szklanki kakao
łyżka oleju Wielkopolskiego

ekstrakt z pomarańczy do nasączenia biszkoptu

Masa:
serek mascarpone
wanilia
cukier puder
500 ml śmietanki 30%
brzoskwinie w puszcze,maliny

Na polewę:
2 czekolady mleczne
1 czekolada biała
śmietanka
orzechy laskowe drobno zmielone

do ozdobienia:
orzechy włoskie,maliny,borówki amerykańskie,brzoskwinia w puszcze,kolorowa posypka
Przygotowuję ciasto na biszkopt ze składników,następnie piekę w 160 - 170ºC przez około 35 - 40 .Gdy biszkopt wystygnie kroję go na 3 częście.Mascarpone miksuję,ze śmietanką,cukrem pudrem,wanilią.Tworzy się masa do której dodaję pokrojone brzoskwinie z puszki i mieszam.Na pierwszą wartwę biszkoptu nakładam masę,przykrywam drugą wartwą i do masy dodaję maliny,mieszam,nakładam drugą wartwę masy przykrywam 3 częścią biszkoptu.W garnku rozpuszczam mleczną czekoladę w śmietance,dodaję zmielone orzechy laskowe i mieszam.Czekam aż polewa trochę wystygnie i polewam nią mój torcik,następnie rozpuszczam białą czekoladę i gdy ostygnie robię nią pasy po wierzchu tortu.Ozdabiam borówkami,malinami,orzechami włoskimi,brzoskwinią z puszki i kolorową posypką.Wkładam na pół godziny do zimnego miejsca i smacznego.Tort jest pyszny,uwielbiają go siostrzeńcy i synek :) owocowy,czekoladowy i smaczny :)

tl_cookies_zamknij