Joanna Foltyniak

Joanna Foltyniak

składniki na biszkopt bezglutenowy:
6 jaj
1 szklanka mąki bezglutenowej
6łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukry
1 łyżka oleju wielkopolskiego rzepakowego

Krem truskawkowy:
350g truskawek świeżych
500ml śmietana kremówka
5 łyżek cukru pudru
1 op.galaretki truskawkowej
3 łyżeczki żelatyny

masa lukrowa bezglutenowa o smaku kokosowym:
60 ml wody
3 łyżeczki żelatyny
700 g cukru pudru
60 g glukozy
10 ml. oleju kokosowego
18 g masła
Barwniki spożywcze
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy,dodajemy cukier i miksujemy.Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodawać powoli małymi porcjami. miesząc delikatnie wszystkie składniki . Przelewamy do formy z dziurką na babkę i pieczemy w 180 stopniach około 40 min.

Krem:
Truskawki mieszamy blenderem do uzyskania musu. Galaretkę mieszamy z żelatyną i rozpuszczamy w 300ml.wody odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy mus truskawkowy i dajemy do lodówki. Gdy galaretka ma oznaki tężenia wąskim strumieniem wlewamy ją do kremu i mieszamy. ponownie wkładamy do lodówki.

Masa lukrowa bezglutenowa:
Do wody dodajemy żelatynę i podgrzewamy na piecu do rozpuszczenia dodajemy masła oleju kokosowego i chwilę mieszamy ( nie może się zagotować). Do garnka dodajemy część przesianego cukru pudru i mieszamy składniki aż się połączą ,dosypujemy cukry pudru do uzyskania masy. Wyrabiając masę ręce smarujemy olejem rzepakowym aby masa się nie lepiła do rąk. Klonową masę uzyskujemy dodając barwników spożywczych.

Biszkopt dzielimy na 4 części przekładamy masą truskawkową i smarujemy cały tort dajemy do lodówki na 1 godz. Tort wyciągamy .Masę lukrową wałkujemy i foremkami wykrawamy według uznania i elementy łączymy smarując delikatnie wodą. tort gotowy smacznego!!!

tl_cookies_zamknij