Arkadiusz Czapski-Pruszak

Arkadiusz Czapski-Pruszak

Tort świeczka marchewkowo-kokosowy
ciasto marchewkowe:
4 jaja
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju Wielkopolski kokos
1/4 szklanki oleju Wielkopolski rzepak i chili
2 szklanki maki pszennej tortowej
2 szklanki startej marchwii
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki suszonej żurawiny
0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
krem kokosowy:
500 g twarożku
200 g białej czekolady
0,5 szklanki wiórków kokosowych
1 słoiczek konfitury wiśniowej
dodatkowo:
100 g białej czekolady
2 świeczki typu tealight
Przygotowujemy 2 tortownice o średnicy 20 cm. Smarujemy je odrobiną masła i wysypujemy bułką tartą.
Piekranik nagrzewamy do 170 st.C.
Jaja ucieramy z cukrem do białości, dodajemy olej, miksujemy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, miksujemy ponownie, dodajemy startą marchew i pozostałe składniki i całość mieszamy łyżką.
Mase przelewmy do dwóch foremek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50-60 minut. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem,czy ciasto jest upieczone.
Wyjmujemy z foremek i studzimy.
Po wystudzeniu każde ciasto kroimy na 3 placki (będę 2 torty świeczki).
Twarożek miksujemy, dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną białą czekoladę oraz wiórki kokosowe.
Każdy blat ciasta smarujemy cienko konfiturą wisniową, następnie masą twarożkową. Tak postępujemy do zużycia wszystkich składników. Należy pamiętać, aby część masy odłożyć do posmarowania boków ciasta.
W placku ciasta, który znajduje się na górze wycinamy nożem otwór i wkładamy w niego świeczkę.
Dodatkową białą czekoaldę roztapiamy i oblewamy nią wierzch "świeczek" dokoła tealightów, pozwalając jej spłynąć na boki.
Tak przygotowane torty świeczki możemy postawić na świątecznym stole, umilą nam wieczór blaskiem płomieni, a na koniec po prostu je zjemy :-)

tl_cookies_zamknij