Joanna Pogorzelska

Joanna Pogorzelska

200 g mąki, 150 g cukru, 1 łyżka przyprawy piernikowej, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kawy zbożowej, 1 łyżka cynamonu, 75 ml mleka, 125 ml oleju wielkopolskiego, 150 ml jogurtu, 2 łyżki miodu, 4 łyżki powideł śliwkowych, 2 jajka
w rondelku podgrzewam mleko z miodem, dodaję olej, jogurt, powidła śliwkowe i dwa jaja - mieszam rózgą. Do miski wsypuję suche składniki i dokładnie mieszam. Do suchych składników dodaję mokre i mieszam do połączenia się. Uzupełniam foremki na muffinki powstałym ciastem i piekę około 20 minut w temp. 180 stopni bądź do suchego patyczka. Podawać z bitą śmietaną

tl_cookies_zamknij