Marcin Zych

Marcin Zych

Składniki na biszkopt

7 jajek
1 i 1/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki oleju Wielkopolskiego
5 łyżek gorącej wody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny

1.Białka ubić na sztywno, dodawać powoli cukier, a gdy już będzie dobrze ubite dodawać po żółtku.
2.Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać na niskich obrotach.
3.Wlać olej wymieszany z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Wymieszać na niskich obrotach i przełożyć do tortownicy.
4.Piec około 40-45 min. w temp. 160-170 st.C.
5.Po upieczeniu rzucić biszkopt razem z blaszką z wysokości ok. 30 cm. i przestudzić.
6. Dopiero teraz okroić nożem dookoła tortownicy, wyjąć biszkopt z tortownicy i wyłożyć na kratkę.
7. Kroić po całkowitym ostudzeniu, a najlepiej dopiero na drugi dzień.

Ciasto jest puszyste, pulchne, świetnie wyrasta i łatwo je przekroić na trzy, a nawet cztery cienkie blaty. Nie może się nie udać, o zakalcu nie ma mowy.
Dodatek oleju sprawia, że biszkopt pozostaje długo świeży, nie wysusza się tak szybko jak inne tego typu ciasta :)

Oczywiście biszkopt można przełożyć dowolnym kremem, dżemem lub śmietaną,

tl_cookies_zamknij