Elżbieta Zygoń

Elżbieta Zygoń

Tort Spaghetti

500 g makaronu spaghetti
2 jajka
1/2 szklanki śmietany 30%
olej Wielkopolski bazyliowy

Warstwa pomidorowa:
500 g mięsa mielonego wołowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki krojonych pomidorów
cebula

Warstwa serowa:
200 g sera feta

Warstwa szpinakowa
500 g szpinaku
2 ząbki czosnku

Wierzch:
125 g sera mozzarella
pomidorki koktajlowe
czarne oliwki
świeża bazylia
Na jednej patelni usmażyć cebulę i mięso mielone. Następnie dodać koncentrat i pomidory. Zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę gotować. Doprawić do smaku.

Na oddzielnej patelni usmażyć szpinak, dodać pokrojony na plasterki czosnek. Również doprawić do smaku.

Ugotować makaron. Podzielić na trzy części. Dodać po kolei do masy pomidorowej i szpinakowej, trzecią zostawić w garnku. Wrzucić do niej pokrojony w kostkę ser feta.
W miseczce roztrzepać jajka ze śmietaną. Dodać po równo do każdej warstwy i każdą oddzielnie wymieszać, a następnie wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy.
Na wierzchu udekorować pomidorkami, oliwkami i plasterkami mozzarelli.

Piec w temp. 220 stopni przez ok 20 minut, potem przez kolejne 20 minut w 180 stopniach.

tl_cookies_zamknij