Edyta Zaremba-Filipek
4 średnie jajka
1/4 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju Wielkopolskiego
3 białka
150 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wody
KREM CHAŁWOWY
500 g mascarpone
1 op. cukru wanilinowego
250 chałwy waniliowej
ORAZ
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
200 ml HERBATY KORZENNEJ + 4 łyżki rumu
Owoce
1/4 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju Wielkopolskiego
3 białka
150 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wody
KREM CHAŁWOWY
500 g mascarpone
1 op. cukru wanilinowego
250 chałwy waniliowej
ORAZ
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
200 ml HERBATY KORZENNEJ + 4 łyżki rumu
Owoce
BISZKOPT
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Nastepnie do ubitej piany dodaj małymi porcjami cukier. Na koniec dodaj żółtka oraz olej i dalej miksuj całość jeszcze chwilę -na wysokich obrotach. Dodaj mieszankę mąki z proszkiem delikatnie mieszając szpatułką tylko do połączenia składników.
Tortownicę lub blaszkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię.
Biszkopt piecz do 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z grzałką góra i dół (do suchego patyczka).
Biszkopt możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Po wystudzeniu tniemy na dwa blaty.
BEZA
Piekarnik nagrzać do 140 stopni C. Białka wlej do miski, dodaj małą szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawaj po łyżce cukier cały czas ubijając. Na koniec zmiksuj z mąką ziemniaczaną, octem i kawą rozpuszczoną w łyżce wody.
Wyłóż na spód formy 24 cm wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 1 i 1/2 godziny.
Wyjmij z piekarnika i ostudź
KREM CHAŁWOWY
Ubij mascarpone z cukrem waniliowym do potrojenia objętości. Dodaj rozkruszoną chałwę i zmiksuj . Wstaw do lodówki.
NASĄCZENIE I PRZEŁOŻENIE
Przygotuj herbatę korzenną i ostudź, dodaj rum.
Pierwszy dolny blat połóż na paterze, posyp przez sitko łyżeczką kawy, skrop połową nasączenia, posmaruj połową kremu chałwowego.
Połóż drugi krążek, znów posyp kawą, nasącz i rozsmaruj resztą kremu chałwowego.
Na wierzch połóż bezę, udekoruj oszronionymi owocami. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
OSZRONIONE OWOCE
Wodę zagotuj ze szklanką cukru i pozwól delikatnie wrzeć przez 5 – 8 minut. Zdejmij z palnika i przestudź. Zalej syropem owoce i odstaw na minimum godzinę, następnie odsącz z płynu i wyłóż na ręcznik papierowy. Zaczekaj aż odrobinę przeschną. Do szerokiej miseczki wsyp cukier puder i obtaczaj w nim owoce, wrzucając po kilka na raz. Udekoruj gotowy tort.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Nastepnie do ubitej piany dodaj małymi porcjami cukier. Na koniec dodaj żółtka oraz olej i dalej miksuj całość jeszcze chwilę -na wysokich obrotach. Dodaj mieszankę mąki z proszkiem delikatnie mieszając szpatułką tylko do połączenia składników.
Tortownicę lub blaszkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię.
Biszkopt piecz do 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z grzałką góra i dół (do suchego patyczka).
Biszkopt możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Po wystudzeniu tniemy na dwa blaty.
BEZA
Piekarnik nagrzać do 140 stopni C. Białka wlej do miski, dodaj małą szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawaj po łyżce cukier cały czas ubijając. Na koniec zmiksuj z mąką ziemniaczaną, octem i kawą rozpuszczoną w łyżce wody.
Wyłóż na spód formy 24 cm wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 1 i 1/2 godziny.
Wyjmij z piekarnika i ostudź
KREM CHAŁWOWY
Ubij mascarpone z cukrem waniliowym do potrojenia objętości. Dodaj rozkruszoną chałwę i zmiksuj . Wstaw do lodówki.
NASĄCZENIE I PRZEŁOŻENIE
Przygotuj herbatę korzenną i ostudź, dodaj rum.
Pierwszy dolny blat połóż na paterze, posyp przez sitko łyżeczką kawy, skrop połową nasączenia, posmaruj połową kremu chałwowego.
Połóż drugi krążek, znów posyp kawą, nasącz i rozsmaruj resztą kremu chałwowego.
Na wierzch połóż bezę, udekoruj oszronionymi owocami. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
OSZRONIONE OWOCE
Wodę zagotuj ze szklanką cukru i pozwól delikatnie wrzeć przez 5 – 8 minut. Zdejmij z palnika i przestudź. Zalej syropem owoce i odstaw na minimum godzinę, następnie odsącz z płynu i wyłóż na ręcznik papierowy. Zaczekaj aż odrobinę przeschną. Do szerokiej miseczki wsyp cukier puder i obtaczaj w nim owoce, wrzucając po kilka na raz. Udekoruj gotowy tort.