Aleksandra Komarzeniec-Piss

Aleksandra Komarzeniec-Piss

Tort biszkoptowy z tahini i bitą śmietaną
biszkopt:
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
5 jajej
2 łyżki oleju Wielkopolskiego "Kokos"

masa do przełożenia:
4 łyżki syropu z agawy
3 łyżki tahini

wierzch:
350 ml śmietany
3 łyżki cukru
owoce liofilizowane
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec dodając powoli cukier. Następnie delikatnie mieszając należy dodać żółtka, olej i przesiane mąki.
Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut w 170 stopniach
Po wystygnięciu przecinamy biszkopt i smarujemy dokładnie wymieszaną masą - syrop z agawy i tahini.
Wierzch smarujemy porządnie ubitą śmietaną i posypujemy zmiksowanymi lub startymi na tarce liofilizowanymi owocami (ja użyłam truskawek, wiśni i malin)

tl_cookies_zamknij