Marta Kaczmarek

Marta Kaczmarek

Torcik orzechowy bez mąki
10 jaj
1/4 szklanki Oleju Wielkopolskiego
1 szklanka cukru
40 dag bardzo mocno rozdrobnionych orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kaszki manny
3 łyżki bułki tartej
1 litr kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny

1 tabliczka mlecznej czekolady







Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier, następnie dodawać pod jednym żółtku ciągle ubijając.

Orzechy, olej, kaszkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, następnie porcjami dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (nie mikserem). Ciasto wylać do tortownicy i piec w 170 stopniach przez 50 minut, Gdy ciasto zacznie się zbyt mocno spiekać należy przykryć je pergaminem.

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance wrzątku.

Kremówkę ubić z cukrem pudrem dodać żelatynę. Połowę masy wylać na przecięte na pół ciasto oraz na wierzch.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wlać do woreczka strunowego, zrobić dziurkę i wycisnąć kształty, najlepiej na choinek na papierze do pieczenia. Schłodzone choinki odkleić i udekorować nimi tor.

tl_cookies_zamknij