Kamil Kanicki

Kamil Kanicki

Poparzony tort z Olejem Wielkopolskim:

6 garści młodych pokrzyw

3 jajka

1,5 szklanki cukru

1 szklanka oleju Wielkopolskiego

2 łyżki soku z cytryny

2 szklanki mąki pszennej tortowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

odrobina startego bobu tonka

3 szklanki kremu śmietankowego

wiórki kokosowe

szczypta soli
Jajka, starty bób tonka, sok z cytryny, cukier oraz sparzoną wcześniej pokrzywę należy zblendować. Do masy wlewamy olej i ponownie blendujemy. Mąkę razem z solą i proszkiem do pieczenia łączymy z masą, z żółtkami i mieszamy na gładko. Wlewamy do form i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni. Ostudzone spody przekładamy kremem śmietankowym. Do dekoracji można użyć wiórków kokosowych oraz owoców.

tl_cookies_zamknij