Magdalena Osiak

Magdalena Osiak

Zebra z kokosowym twistem.

Wszystkim znane jednakże troszeczkę zapomniane ciasto w paski, które pomimo swoich 'lat' wciąż zachwyca swoim wyglądem- Zebra.
Zebra o smaku kakaowo-kokosowym, czyli 'stary' wygląd w nowoczesnym i równie pysznym wydaniu!

Ciasto, tortownica 26 cm:
* mąka pszenna- 2,5 szklanki + dodatkowo 2 czubate łyżki potrzebne po podzieleniu ciasta na 2 części;
* cukier- 1 szklanka
* olej Wielkopolski o smaku kokosowym- 1 szklanka
* woda gazowana- 1 szklanka
* jajka- 5 szt.
* proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
* kakao- 2 czubate łyżki
* aromat kokosowy- 4-5 kropli
Polewa czekoladowa:
* czekolada mleczna- 100 g
* śmietanka 30 %- 50 ml
* wiórki kokosowe- 1/4 szklanki
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę.
Ciągle mieszając wlać olej, kolejno wodę gazowaną, a na koniec przesiać mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podzielić równo na 2 części- do jednej wmieszać kakao, a do drugiej mąkę oraz aromat kokosowy.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki tortownicy wysmarować masłem i obsypać mąką.
Chochelką lub łyżką do sosu wylać na środek formy porcję ciasta jasnego, na nią chochelkę ciemnego ciasta- wlewać tak na przemian.
Piec w 180 stopniach przez 45 minut.
Ostudzić.
Polać polewą czekoladową powstałą z rozpuszczenia czekolady z kremówką i obsypać wiórkami kokosowymi.

tl_cookies_zamknij