Maria Kras

Maria Kras

Tort piernikowy z nutą kokosową na śmietankowej chmurce


Piernik (na 2 warstwy):
1/2 szklanki oleju Wielkopolskiego Kokosowego
1 szklanka mleka
1/2 szklanki miodu
2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu

Masa (dla 1 porcji piernika):
‎500ml śmietanki 30-36%
‎500g serka mascarpone
‎1/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie sypkie produkty na ciasto wymieszać razem i wsypać powoli do miski z mlekiem, miodem i olejem Wielkopolskim ciągle mieszając, miksować ok. 4 minuty.

Przelać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 60min w 180 stopniach. Wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec dodawać po trochu serka. Na koniec Dodawać po łyżce cukru pudru do osiągnięcia pożądanej słodyczy.

Wykroić dwie równe warstwy. Jeśli chcemy wyższy tort przygotowujemy i pieczemy drugą porcję

Przełożyć masą i udekorować wg uznania.

tl_cookies_zamknij