Sławomir Put

Sławomir Put

Polecam plastry wieprzowe w delikatnym sosie z suszonymi, wędzonymi owocami.
Do tego ziemniaczki w pietruszkowej posypce.
Składniki na 3 porcje:
500 g karkówki wieprzowej w plastrach
marynata: 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek
4-5 ziemniaków ugotowanych
2 łyżki poszatkowanej pietruszki zielonej, sól, łyżka masła
suszone owoce: 10 śliwek węgierek wędzonych, kilka plasterków jabłek i gruszek
łyżka suszonych grzybów
sól, pieprz, łyżka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej
4 łyżki keczupu
łyżka oleju wielkopolskiego chilli
olej do smażenia
cebula

Sposób:
Mięso umyć, przełożyć do pojemnika i poprzekładać składnikami marynaty. Wstawić do lodówki na godzinę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć plastry bez marynaty z obu stron. do rondla przełożyć mięso i dołożyć cebulę uprzednio zeszkloną. Dorzucić składniki marynaty, podlać wodą. Dodać keczup, olej chilli, suszone owoce i grzyby namoczone wraz z wodą. Przyprawić. Dusić do miękkości mięsa. Sos przetrzeć przez sito.
Ziemniaki ugnieść z łyżką masła i szczyptą soli. Formować kuleczki, wałeczki i obtaczać w pietruszce. Podawać od razu póki ciepłe.
Smacznego.

tl_cookies_zamknij