Elżbieta Rososzczuk

Elżbieta Rososzczuk

Sos myśliwski
70 dag cienkiej kiełbasy (najlepiej z dodatkiem dziczyzny)
2 cebule
Olej Wielkopolski z czosnkiem
Rzepakowy Olej Wielkopolski
2 papryki
15 dag suszonych grzybów leśnych (np. borowiki, kurki)
½ szklanki przecieru pomidorowego
2 pomidory
2 ogórki kiszone
3 łyżki mąki pszennej
2-4 owoce jałowca
Rozmaryn
Koper
Pieprz
sól
Kiełbasę pokroić w plastry, usmażyć na oleju rzepakowym, przełożyć do garnka. Cebulę, paprykę i pomidory podsmażyć na oleju czosnkowym, dodając sól, pieprz, rozmaryn, koper oraz 2-4 owoce jałowca. Warzywa połączyć z kiełbasą dodać szklankę wody i dusić przez 15 min. Ugotowane grzyby pokroić i dodać do kiełbasy i warzyw. Dusić kolejne 10 min. Pod koniec duszenia dodać pokrojone w plastry ogórki kiszone oraz przecier pomidorowy. Sos zagęszczamy mąką pszenną.
Sos myśliwski najlepiej podać z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Smacznego.

tl_cookies_zamknij