Dorota Woźniak

Dorota Woźniak

4 udka z kaczki
2 czerwone cebule
200g truskawek mrożonych
50 ml. nalewki z pigwy
rozmaryn

na marynatę:
50 ml. oleju wielkopolskiego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki octu balsamicznego
1 ząbek czosnku roztarty
1 ostra papryczka posiekana
sól, pieprz kolorowy mielony
Sos truskawkowo-cebulowy na pigwie do pieczonych udek kaczki

Udka marynować minimum 2 godziny. Następnie obsmażyć je na patelni żeby zrumienić i wytopić nadmiar tłuszczu. Przełożyć do naczynia do zapiekania, dodać pokrojoną cebulę. Udka piec z cebulą przez 50 minut w 190oC. Następnie zlać powstały tłuszcz. Do naczynia dodać truskawki i piec jeszcze 30 - 40 minut. Udka wyjąć na półmisek a powstały w naczyniu sos zmiksować ( niezbyt dokładnie, żeby truskawki były widoczne) Sos doprawić solą, pieprzem i nalewką pigwową. Posypać igełkami rozmarynu.

tl_cookies_zamknij