Piotr Kozioł
Sos grzybowy na bazie warzyw korzeniowych i suszonej śliwki
Składniki:
* 600 ml wrzącej wody
* 20 g suszonych grzybów
* 6 szt. suszonej śliwki
* 1 mała marchewka
* 1 mała pietruszka
* 1/4 małego selera
* 1 mniejsza cebula
* 2 łyżki oleju Wielkopolskiego rzepakowego
* 1 łyżka suszonej włoszczyzny
* sól, pieprz do smaku
Składniki:
* 600 ml wrzącej wody
* 20 g suszonych grzybów
* 6 szt. suszonej śliwki
* 1 mała marchewka
* 1 mała pietruszka
* 1/4 małego selera
* 1 mniejsza cebula
* 2 łyżki oleju Wielkopolskiego rzepakowego
* 1 łyżka suszonej włoszczyzny
* sól, pieprz do smaku
Grzyby oraz śliwki zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut, aby zmiękły.
W międzyczasie obierz warzywa oraz drobno pokrój cebulę i lekko zeszklij ją na oleju.
Grzyby wraz z powstałym wywarem przelej do garnka (śliwki drobno pokroić i odstawić na później), dodaj podsmażoną cebulę, warzywa oraz suszoną włoszczyznę i gotuj na małym ogniu, aż do miękkości warzyw.
Dokładnie zmiksuj na gładki krem.
Do sosu dodaj drobno pokrojone śliwki, a na koniec dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
W międzyczasie obierz warzywa oraz drobno pokrój cebulę i lekko zeszklij ją na oleju.
Grzyby wraz z powstałym wywarem przelej do garnka (śliwki drobno pokroić i odstawić na później), dodaj podsmażoną cebulę, warzywa oraz suszoną włoszczyznę i gotuj na małym ogniu, aż do miękkości warzyw.
Dokładnie zmiksuj na gładki krem.
Do sosu dodaj drobno pokrojone śliwki, a na koniec dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!