Jacek Szumiński

Jacek Szumiński

Receptura na sos mojej babci : Szpinakowa kołderka

Składniki:
-szpinak 0.5 Kg
-1 średnia cebula
-3 żabki czosnku
-dwie łyżki oleju Wielkopolskiego
Pol Granata
- jeden mały trufle
-dwie łyżki śmietany
-Łyżka białego wina
-sol, pieprz do smaku
- śmietana 150 ml
- kolendra duży pęczek
-zielona pietruszka pęczek
-kopek świeży wedle uznania

Plus makaron dowolny na 4 osoby 0,5 kg
Kiełbaski białe
Zielona papryka do grillowania
Sos tatarski własnej receptury:
Olej Wielkopolski 0.3 Litra, marnowane borowiki, dwa żółtka, śmietana dwie łyżki, drobno pokrojona mała cebulka sok z cytryny ok łyżki stołowej, łyżka musztardy francuziej, sol i biały pieprz do smaku.
Główka Salaty, koperek i zielona pietruszka, jako dodatek.
Sos szpinakowa kołderka - cebulka drobno pokrojona wraz ze posiekanymi żabkami czosnku wrzucamy na rozgrzana patelnie, na której jest już ok dwóch łyżek oleju Wielkopolskiego. Zeszklić cebulkę nie spalić dodać trufle i łyżkę białego wina doprowadzić do wrzenia odparować wino i wrzucić szpinak. Zagotować do momentu, gdy szpinak zmięknie dodać śmietanę i przyprawy i posiekana zieleninę. Doprowadzić do wrzenia i wedle uznania można posłużyć się blenderem lub zostawić w takiej postaci jak jest. Sosik babuni gotowy.
W miedzy czasie zagotować wódę na makaron lub pastę.

Sos tatarski- wybić żółtka do miseczki dodać sol i musztardę i po kropelce dodawać olej Wielkopolski szybko mieszając w tym samym czasie, mieszamy A masa będzie gęsta i jednolita ( porada, jeżeli majonez się warzy babcina rada to wbita cebula na widelec, która mieszamy majonez aż do powrotu do jednolitej masy) na koniec dodajemy sok z cytryny, śmietanę i grzybki i drobno posiekana cebulkę.

Sosem polewamy sałatę- będzie pyszna.

Jeżeli już mamy gotowy makron czy pastę możemy podawać na dwa sposoby.Jeden to wymieszać nasz zielony sos z makaronem na patelni lub jak robi moja babcia ułożyć na makaron i na tym wszystkie położyć z grillowane przekrojone na pół kiełbaski i grillowaną paprykę. Babcia choć staroświecka na wierzch posypuje wszystko owocem granata i zawsze do każdej swojej potrawy używa Oleju Wielkopolskiego który jest podstawa jej kuchni i wszystkich dań.

tl_cookies_zamknij