Krzysztof Jarząb

Krzysztof Jarząb

1kg. karkówki
średnia cebula
2 ząbki czosnku
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
ziola prowansalskie
sól i pieprz do smaku
szklanka wody
Karkówkę kroimy na kotlety około 2 cm grubości. Każdy delikatnie rozbijamy tłuczkiem.Nacieramy ziolami prowasalskimi. Układamy w naczyniu zaroodpornym wysmarowanym olejem Wielkopolskim i zalewamy woda. Posypujemy pokrojona w plastry cebula i dajemy zmiażdżone ząbki czosnku w łupinach, liścia laurowego oraz ziele angielskie.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.60 min. pod przykryciem od czasu do czasu przewracając karkówkę.
Kiedy karkówka jest już miękka, doprawiamy solą i pieprzem.
SOS : podczas pieczenia miesa wytworzy nam sie sos.Przelewamy go do garnka ,doprawiamy sola i pieprzem ,dajemy 2 lyzki oleju i zaciagamy 2 lyzkami maki pszennej. Zabielamy smietana.
Mieso polewamy obficie sosem,podajemy z ryzem i surowka z kiszonej kapusty.

tl_cookies_zamknij