Elżbieta Klemińska
ŁOSOŚ W GRANATACH
Składniki:
300 g filetu z łososia
2 łyżki olejku kokosowego
płatki migdałowe
tymianek
sól i pieprz
Sos granatowy:
1 granat
1/4 szklanki wody
3 łyżki cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka oleju kokosowego
sól i pieprz
Składniki:
300 g filetu z łososia
2 łyżki olejku kokosowego
płatki migdałowe
tymianek
sól i pieprz
Sos granatowy:
1 granat
1/4 szklanki wody
3 łyżki cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka oleju kokosowego
sól i pieprz
Łososia umyć, doprawić solą i pieprzem i natrzeć olejem kokosowym. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tymiankiem i płatkami migdałowymi, po czym wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
W tym czasie przygotować wybuchowy sos z granatów. Obrać owoc granatu. Rozpuścić cukier w wodzie (najlepiej używając do tego rondelka). Gotować około 5 minut. Po tym czasie wrzucić połowę ziarenek granatu, zmiksować blenderem i odcedzić przez sitko pozbywając się przy tym pestek. Tak otrzymany sos gotujemy około 15-20 minut. Pod koniec dodać pozostałą część ziarenek granatu, sos sojowy, ocet balsamiczny, olej kokosowy. Doprawić solą i pieprzem.
W tym czasie przygotować wybuchowy sos z granatów. Obrać owoc granatu. Rozpuścić cukier w wodzie (najlepiej używając do tego rondelka). Gotować około 5 minut. Po tym czasie wrzucić połowę ziarenek granatu, zmiksować blenderem i odcedzić przez sitko pozbywając się przy tym pestek. Tak otrzymany sos gotujemy około 15-20 minut. Pod koniec dodać pozostałą część ziarenek granatu, sos sojowy, ocet balsamiczny, olej kokosowy. Doprawić solą i pieprzem.