Dorota Sępkowska

Dorota Sępkowska

Uniwersalny ostry sos pomidorowy

Sos który może mieć bardzo różne zastosowania – można go dodać do pizzy, makaronów czy zapiekanek. Ostry, mocny w smaku, nada charakteru wielu daniom.

2 puszki pomidorów krojonych
3 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki oleju Wielkopolskiego z chilli
½ łyżeczki soli
¼ kieliszka białego wina
opcjonalnie: bazylia świeża albo oregano

Czosnek posiekać, cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Rozgrzać na patelni olej, wrzucić cebule, podsmażyć na niewielkim ogniu aż się lekko zarumieni, dodać czosnek, smażyć minutę.
Na patelnię wlać dwie puszki pomidorów i wino, gotować pod przykryciem 30 minut, mieszając co jakiś czas i lekko rozgniatając pomidory.
Na koniec doprawić solą i pieprzem, dodać ulubione zioła.
Ja tym razem użyłam go do makaronu, do którego dodałam jeszcze kilka podsmażonych na oleju z chilli krewetek.

tl_cookies_zamknij