Kamila Jarnot

Kamila Jarnot

Gęś z sosem piernikowo-kokosowym
gęś ok 2kg , sól, majeranek, pieprz, główka czosnku, sos sojowy, olej wielkopolski;
sos: 10 pierniczków, 6 łyżek mleczka kokosowego (80%), 50 ml ciepłej wody, 1/2 łyżeczki sosu sojowego, 1/3 łyżeczki imbiru w proszku, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, kilka kropel soku z cytryny, kilka kropel soku pomarańczowego, szczypta soli, warzywa np brokuły, ziemniaki

Gęś natrzeć marynatą z soli, majeranku, sosu sojowego, czosnku i oleju. Całość odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie gęś włożyć do brytfanki, podlać szklanką wody i upiec przez 2 godz (180 stopni).
Przygotować sos: pierniczki drobno pokruszyć. Dodać do nich mleczko kokosowe, ciepłą wodę, sos sojowy, imbir, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, pomarańczy oraz szczyptę soli. Całość dokładnie zblendować. Warzywa ugotować al dente.
Kiedy mięso będzie gotowe wyjąć, podzielić na porcję, podać z warzywami, polać sosem piernikowym.

tl_cookies_zamknij