Ewelina Pędzikowska

Ewelina Pędzikowska

Spaghetti z kurczakiem i bazyliowym sosem

Spaghetti z kawałkami kurczaka, aromatycznym sosem ze świeżej bazylii, zdrowego zielonego groszku, chrupiących orzeszków, wyrazistym czosnkiem i pachnącym parmezanem to świetny pomysł na szybkie w przygotowaniu i pełnowartościowe danie z makaronem.

Składniki:
250g makaronu spaghetti
200g fileta z kurczaka
200ml śmietany 30%
300g zielonego groszku
1 łyżka startego parmezanu
20g orzeszków ziemnych
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Pesto bazyliowe:
50g liści świeżej bazylii
70ml oleju Rzepak&Bazylia Wielkopolski
65g orzechów nerkowca
20g migdałów
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 limonki
50g startego parmezanu
sól
pieprz
1. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 20 - 25 minut w chłodne miejsce.
2. Pesto:
Bazylię umyć i osuszyć, przełożyć do blendera, dodać czosnek, olej i zmiksować do jednolitej konsystencji. Następnie dodać orzechy nerkowca, migdały, parmezan i ponownie zmiksować do postaci pasty (najlepiej zmiksować do takiego stopnia żeby wyczuwalne były grudki orzeszków). Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Makaron spaghetti ugotować według instrukcji na opakowaniu.
4. Zielony groszek ugotować al dente w osolonym wrzątku.
5. Filet z kurczaka usmażyć na rozgrzanym oleju, dodać zielony groszek, pesto bazyliowe i wlać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodać makaron spaghetti i dokładnie wymieszać.
6. Spaghetti podawać oprószone parmezanem i posypane uprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi.


tl_cookies_zamknij