Aleksandra Zadęcka

Aleksandra Zadęcka

1 por
2 cebule
3-4 łyżki suszonych pomidorów
olej Wielkopolski
sól, pieprz
woda

Pora dokładnie myjemy i kroimy w pól talarki wrzucamy do rondelka z rozgrzanym olejem, dodajemy 1 pokrojona cebulę. Przykrywamy dusimy do miękkości (kontrolujemy by się nie przypiekło dolewając odrobinę wody nie za wiele by nie by sos później nie był zbyt wodnisty).
do 1/2 szklanki wody wrzucamy suszone pomidory by zmiękły.
Druga cebulę drobno kroimy i na osobnej patelni podsmażamy na oleju, gdy się zeszkli dolewamy moczone pomidory.
Gdy por zmięknie studzimy i blendujemy,
następnie dodajemy zawartość patelni (cebulę i pomidory) doprawiamy i chwile razem dusimy na małym ogniu. (Jeśli sos wyjdzie za rzadki można go zagęścić odrobina maki zmierzną z zimną wodą, wlać do sosu i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania)
Idealny uniwersalny sos pasuje do makaronów, klusków, placków ziemniaczanych lub tak jak ja przedstawiłam na zdjęciu z mięsem.
Smacznego! :)

tl_cookies_zamknij