Edyta Kiełtyka

Edyta Kiełtyka

"Indyjski sos curry" Do wykonanai potrzebujemy:
60dkg łopatki wieprzowej
200g czerwonej papryki
250g cebuli
150g marchwi
2-3 ząbki czosnku
2,5 łyżeczki curry indyjskiego/garam masala
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2-3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego
sok z 1/2 limonki
szczypta płatków chili
sól/pieprz do smaku
150 jogurtu naturalnego
natka pietruszki lub kolendry do posypania
Mięso zmieliłam i przyprawilam,potem obsmażyłam na 3 łyżkach oleju.
Warzywa pokroiłam drobno i przełożyłam do naczynia razem z mięsem. Doprawiłam papryką, chili, sosem sojowym, sokiem z limonki i pieprzem. Podlałam 1 szklanką wody i dusiłam w garnku do miękkości.
Gdy mięso jest już miękkie, doprawiłam całość do smaku.
Sos indyjski curry świetnie smakuje z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko.

tl_cookies_zamknij