Sylwia Ładyga
SKŁADNIKI:
DOMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ:
( 5 szt )
* mąka pszenna - 325 g
* letnia woda - 100 ml
* mleko - 75 ml
* śwież drożdże - 15 g
* jajko - 1 szt
* cukier - 1 lyżeczka
* sól - 1 łyżeczka
* Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem - 1 łyżka
* chili, czarnuszka, kurkuma
+ jajko do posmarowania
SOS CHIMICHURRI:
* natka pietruszki - 1 pęczek
* oregano świeże - 1 garstka
* czosnek - 2 ząbki
* zielona papryczka chili - 1 szt
* Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem - 1/3 szkl
* sok z cytryny - 2 łyżki
* sól, pieprz
MIĘSO:
* rostbef sezonowany najlepszej jakości - 300 g
* Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem - 4-5 łyżek
* musztarda Dijon - 2 łyżki
* świeży czosnek - 2 ząbki
* świeży rozmaryn
* sól, pieprz
DODATKOWO:
* ser camembert
* sałata karbowana + roszponka
* czerwona cebula + szczypta cukru
* pomidory koktajlowe
* domowy majonez z dodatkiem świeżego tartego chrzanu i skórki z limonki
DOMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ:
( 5 szt )
* mąka pszenna - 325 g
* letnia woda - 100 ml
* mleko - 75 ml
* śwież drożdże - 15 g
* jajko - 1 szt
* cukier - 1 lyżeczka
* sól - 1 łyżeczka
* Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem - 1 łyżka
* chili, czarnuszka, kurkuma
+ jajko do posmarowania
SOS CHIMICHURRI:
* natka pietruszki - 1 pęczek
* oregano świeże - 1 garstka
* czosnek - 2 ząbki
* zielona papryczka chili - 1 szt
* Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem - 1/3 szkl
* sok z cytryny - 2 łyżki
* sól, pieprz
MIĘSO:
* rostbef sezonowany najlepszej jakości - 300 g
* Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem - 4-5 łyżek
* musztarda Dijon - 2 łyżki
* świeży czosnek - 2 ząbki
* świeży rozmaryn
* sól, pieprz
DODATKOWO:
* ser camembert
* sałata karbowana + roszponka
* czerwona cebula + szczypta cukru
* pomidory koktajlowe
* domowy majonez z dodatkiem świeżego tartego chrzanu i skórki z limonki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
DOMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ:
Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i letnim mlekiem. Odstawiamy na ok. 15 minut.
Resztę mąki przesiewamy z solą, odrobiną chili i kurkumy, dodajemy letnią wodę, jajko, olej oraz wyrośnięty zaczyn – wszystko razem dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto ( ja to robię robotem z hakami przez ok. 5 minut ).
Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu dzielimy na 6 części, formujemy bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20minut /200C.
SOS CHIMUCHURRI:
Wszystkie składniki blendujemy na "pastę", doprawiamy do smaku.
MIĘSO:
Mięso czyścimy, oprószamy solą, pieprzem.
Dodajemy posiekamy czosnek oraz rozmaryn, smarujemy musztardą Dijon. Odstawiamy na ok. 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy rostbef z każdej strony.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 95C i pieczemy z sondą wbitą w mięso aż osiągnie 56C w środku.
Odstawiamy. Po tym czasie kroimy w cieniutkie plasterki.
CAŁOŚĆ:
Przekrojone bułeczki smarujemy chimichurri, układamy przesmażoną z odrobiną cukru czerwoną cebulą, sałatę, grillowany plaster sera camembert oraz mięso.
Dodajemy podsmażone pomidorki oraz majonez limonkowo-chrzanowy.
Smakują genialnie zarówno na ciepło, jak i na zimno!
Polecam!
DOMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ:
Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i letnim mlekiem. Odstawiamy na ok. 15 minut.
Resztę mąki przesiewamy z solą, odrobiną chili i kurkumy, dodajemy letnią wodę, jajko, olej oraz wyrośnięty zaczyn – wszystko razem dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto ( ja to robię robotem z hakami przez ok. 5 minut ).
Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu dzielimy na 6 części, formujemy bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20minut /200C.
SOS CHIMUCHURRI:
Wszystkie składniki blendujemy na "pastę", doprawiamy do smaku.
MIĘSO:
Mięso czyścimy, oprószamy solą, pieprzem.
Dodajemy posiekamy czosnek oraz rozmaryn, smarujemy musztardą Dijon. Odstawiamy na ok. 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy rostbef z każdej strony.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 95C i pieczemy z sondą wbitą w mięso aż osiągnie 56C w środku.
Odstawiamy. Po tym czasie kroimy w cieniutkie plasterki.
CAŁOŚĆ:
Przekrojone bułeczki smarujemy chimichurri, układamy przesmażoną z odrobiną cukru czerwoną cebulą, sałatę, grillowany plaster sera camembert oraz mięso.
Dodajemy podsmażone pomidorki oraz majonez limonkowo-chrzanowy.
Smakują genialnie zarówno na ciepło, jak i na zimno!
Polecam!