Sylwia Ładyga

Sylwia Ładyga

SKŁADNIKI:

DOMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ:

( 5 szt )

* mąka pszenna - 325 g

* letnia woda - 100 ml

* mleko - 75 ml

* śwież drożdże - 15 g

* jajko - 1 szt

* cukier - 1 lyżeczka

* sól - 1 łyżeczka

* Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem - 1 łyżka

* chili, czarnuszka, kurkuma

+ jajko do posmarowania

SOS CHIMICHURRI:

* natka pietruszki - 1 pęczek

* oregano świeże - 1 garstka

* czosnek - 2 ząbki

* zielona papryczka chili - 1 szt

* Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem - 1/3 szkl

* sok z cytryny - 2 łyżki

* sól, pieprz

MIĘSO:

* rostbef sezonowany najlepszej jakości - 300 g

* Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem - 4-5 łyżek

* musztarda Dijon  - 2 łyżki

* świeży czosnek - 2 ząbki

* świeży rozmaryn

* sól, pieprz

DODATKOWO:

* ser camembert

* sałata karbowana + roszponka

* czerwona cebula + szczypta cukru

* pomidory koktajlowe

* domowy majonez z dodatkiem świeżego tartego chrzanu i skórki z limonki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

DOMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ:

Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i letnim mlekiem. Odstawiamy na ok. 15 minut.

Resztę mąki przesiewamy z solą, odrobiną chili i kurkumy, dodajemy letnią wodę, jajko, olej oraz wyrośnięty zaczyn – wszystko razem dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto ( ja to robię robotem z hakami przez ok. 5 minut ).

Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

Po wyrośnięciu dzielimy na 6 części, formujemy bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20minut /200C.

SOS CHIMUCHURRI:

Wszystkie składniki blendujemy na "pastę", doprawiamy do smaku.

MIĘSO:

Mięso czyścimy, oprószamy solą, pieprzem.

Dodajemy posiekamy czosnek oraz rozmaryn, smarujemy musztardą Dijon. Odstawiamy na ok. 10 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy rostbef z każdej strony.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 95C i pieczemy z sondą wbitą w mięso aż osiągnie 56C w środku.

Odstawiamy. Po tym czasie kroimy w cieniutkie plasterki.

CAŁOŚĆ:

Przekrojone bułeczki smarujemy chimichurri, układamy przesmażoną z odrobiną cukru czerwoną cebulą, sałatę, grillowany plaster sera camembert oraz mięso.

Dodajemy podsmażone pomidorki oraz majonez limonkowo-chrzanowy.

Smakują genialnie zarówno na ciepło, jak i na zimno!

Polecam!

tl_cookies_zamknij