Katarzyna Grochal

Katarzyna Grochal

½ kg udźca wołowego
pół szklanki Oleju Wielkopolskiego rzepakowego
paczka mrożonych warzyw chińskich
1 czerwona papryka
pół szklanki mąki
kilka łyżek sezamu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa mieszanka przypraw chińskich
seler naciowy i natka pietruszki do posypania
opcjonalnie chrupiące pieczywo
Chińska zupa sezamowa z wołowiną

Wołowinę kroimy na cienkie paski, obtaczamy w mące i podsmażamy na dobrze rozgrzanym Oleju Wielkopolskim na złoty kolor. Przekładamy do garnka wraz z olejem, podlewamy woda i dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Paprykę kroimy oraz podsmażamy na Oleju Wielkopolskim, sezam prażymy na suchej patelni. Przed końcem wrzucamy warzywa mrożone oraz paprykę i doprawiamy solą, pieprzem, gałką oraz mieszanką przypraw chińskich do smaku. Nie używamy pieprzu wcześniej, gdyż wołowina stwardnieje. Gotujemy do miękkości. Przekładamy do miseczek i obficie posypujemy świeżym drobno posiekanym selerem naciowym, pietruszką oraz prażonym sezamem. Można podawać z chrupiącym pieczywem. Smacznego.

tl_cookies_zamknij