Bartłomiej Kubicki

Bartłomiej Kubicki

Wołowina z brokułami w słodko-ostrym sosie

Jak dla mnie wołowina jest królową mięs chociaż nie zawsze jest to łatwe mięso, trzeba umieć się z nim obchodzić. Ja lubię te trudniejsze ścieżki więc wybieram kawałki, które są postrzegane jako dość ciężkie w obróbce i rzadziej się po nie sięga. Umiem z nich wyczarować pyszne dania.


½ kg chudej łaty wołowej
3 łyżki oleju słonecznikowego Wielkopolskiego
3 ząbki czosnku
1 brokuł
1 szklanka rosołku wołowego (albo warzywnego)
SOS
1/3 szklanki sosu sojowego,
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mąki z tapioki (lub mąki ziemniaczanej)
1-2 łyżki ostrego sosu chilli
do podania: ryż jaśminowy i ziarna sezamu.
Łatę okroić z tłustu i żylastych kawałków i bardzo cienko pokroić w plasterki.
Ja w tym celu najpier ją zamrażam – potem wyjmuję i lekko odmrażam- taką wołowinę znacznie łatwiej pokroić na cieniutkie plasterki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć kawałki wołowiny z obu stron na brązowo. Najlepiej robić to w 2 turach, żeby plasterki na siebie nie zachodziły, odłożyć na talerz.
Czosnek posiekać na drobno. Brokuły umyć i pokroić na różyczki
Na patelnię dodać resztę oleju, przesmażyć szybko czosnek i dodać brokuły.
Czosnek z brokułami podsmażyć 2-3 minuty i całość zalać wywarem wołowym.
Gotować ok 10 minut aż brokuły zmiękną.
W tym czasie w miseczce zmieszać wszystkie składniki sosu.
Na patelnie dodać mięso i sos, całość wymieszać aż wszystko lekko zgęstnieje a sos oblepi wszystkie składniki.
Podawać od razu z ryżem jaśminowym, posypane ziarnami sezamu.

tl_cookies_zamknij