Ewelina Jaroszczuk

Ewelina Jaroszczuk

ROSÓŁ SMAŻONY - stawiający na nogi (najlepsze lekarstwo na kaszel)
Składniki: kurczak (waga około 2 kg), 300 g wołowiny, 2 litry wody, 2 marchewki, 1 pietruszka, 3 cebulki dymki, natka pietruszki, kawałek selera, por, 1 łyżeczka soli morskiej, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 4 ziarenka pieprzu, czarnuszka, lubczyk, ząbek czosnku, makaron, łyżka oleju WIELKOPOLSKIEGO & CZOSNEK
Dość duży garnek rozgrzewamy na palniku. Wkładamy oczyszczone cebulki i pozostawiamy do momentu, aż się lekko przypalą. Kurczaka i wołowinę kroimy na części, myjemy i wycieramy. Warzywa: marchew, seler, por myjemy i kroimy. Cebulkę wyjmujemy z garnka, wlewamy łyżkę oleju WIELKOPOLSKIEGO & CZOSNEK i układamy mięso z kurczaka i wołowinę. Gdy mięso obsmaży się z jednej strony, przekręcamy i wrzucamy warzywa - najpierw marchewkę, później seler, a na końcu por. Wkładamy cebulki i mieszamy. Dodajemy pietruszkę, lubczyk, ziele angielskie, natkę pietruszki i liść laurowy. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny, bez przykrycia. Po tym czasie dodajemy sól, pieprz i wyciśnięty ząbek czosnku. Zagotowujemy i wyłączamy palnik. Zostawiamy na około 15 minut. Podajemy z ulubionym makaronem i czarnuszką.

tl_cookies_zamknij