Marlena Janicka

Marlena Janicka

Składniki na 10-12 koft:
0,5 kg zmielonej łopatki lub łaty wołowej
5-6 łyżek oleju Wielkopolskiego rzepakowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
Kawałek świeżego imbiru
Przyprawy: sól, pieprz cayenne, ostra papryka, gałka muszkatołowa, suszona kolendra
Pół pęczka natki pietruszki
Woda mineralna gazowana

Składniki na ryż curry z warzywami:
2 woreczki ryżu
Pół świeżej papryki
10-15 dag fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej
Sół, curry

Składniki na sałatkę:
Dowolna mieszanka sałat
20 dag małych pomidorków (dowolny gatunek)
3-4 łyżki oleju Wielkopolskiego rzepakowego
Ziarna słonecznika do posypania
KOFTY WOŁOWE Z RYŻEM I SAŁATKĄ
Cebulę należy drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oleju Wielkopolskim, następnie dodać do mięsa mielonego wołowego z posiekaną natką pietruszki, startym na drobnych oczkach świeżym imbirem, 3-4 łyżkami oleju Wielkopolskiego, dolać trochę wody gazowanej oraz wsypać przyprawy do smaku. Następnie trzeba wyrobić na gładką masę, ulepić kulki, nadziać je na patyk do szaszłyków i dłonią rozwałkować na folii, na końcu posmarować olejem Wielkopolskim. Najlepiej smakują z grilla, ale w domowych warunkach wystarczy patelnia grillowa lub piekarnik. Podawać z ryżem curry duszonym z papryką i fasolką szparagową oraz sałatką z pomidorkami i olejem Wielkopolskim posypaną prażonym słonecznikiem.

tl_cookies_zamknij