Magdalena Osiak

Magdalena Osiak

(Ham)Burger z siekanej wołowiny na ostro

burger, 1 szt.:
* tłuste mięso wołowe (rostbef, rozbratel, antrykot)- 200 g
* olej Wielkopolski 'Rzepak z Chili'- 2 łyżki + odrobina do smażenia
* sól- 1 łyżeczka
* pieprz- 1/2 łyżeczki

dodatkowo:
* bułka- 1 duża
* majonez- 1 łyżka
* sałata- 1 liść
* kiełki brokułowe- 1 mniejsza garść
* pikantne guacamole- 2 łyżki (1 awokado + 1 ząbek czosnku + 1/3 papryczki chili + niecała łyżeczka soku z limonki + sól do smaku)
Mięso wołowe drobno posiekać nożem, doprawić solą, pieprzem oraz olejem i wyrabiać ręką- najlepiej 3-4 minuty- aby mięso odpowiednio się kleiło.
Uformować okrągłego burgera (mniej więcej wielkości bułki).
Na patelnię grillową (lub zwykła) wlać odrobinę oleju, rozgrzać i usmażyć burgera.
Bułkę przekroić- spód wysmarować majonezem, położyć sałatę, burgera, guacamole, kiełki brokułowe i przykryć bułką.
Smacznego.

tl_cookies_zamknij