Monika Sotnik

Monika Sotnik

Pikantne sakiewki z wołowiną,jabłkiem,ogórkiem kiszonym i cebulą.

Ciasto: 500 g mąki pszennej,1 op. suszonych drożdży,1 jajko,2 łyżki Oleju Wielkopolskiego Rzepak & Chili,łyżka masła,3 łyżki mleka,ciepła woda,pół łyżki soli.
Farsz: 300 g mięsa wołowego,2 małe cebule,jedno jabłko,olej Wielkopolski Rzepak & Chili,sól,papryka słodka,bulion wołowy,1 ogórek kiszony
Dodatkowo: szczypiorek,olej Wielkopolski Rzepakowy lub Słonecznikowy do głębokiego smażenia
Mąkę wymieszać z drożdżami.Dodać resztę składników.Zagnieść ,dolewając po trochu wodę.Ciasto powinno być plastyczne,lekko klejące.W razie potrzeby dodać trochę mąki lub wody.
Farsz : Wołowinę pokroić na drobne kawałki.Smażyć na oleju Wielkopolskim Rzepak & Chili.Podlewać po trochu bulionem wołowym by mięso się nie przypalało,dusić.Gdy mięso będzie prawie miękkie,przyprawić solą,papryką słodką i dodać pokrojoną w piórka cebulę,Podsmażyć i ponownie lekko podlać bulionem.Jabłko obrać i pokroić w drobne cząstki,dodać do mięsa.Wszystko razem dusić do miękkości i wyparowania bulionu.Na koniec dodać pokrojony w paseczki ogórek kiszony.Mieszać i jeszcze chwilę podsmażać.
Ciasto dość cienko rozwałkować.W miarę potrzeby,podsypać mąką.Wykrawać kółka o średnicy ok 10 cm.Na środek każdego wyłożyć czubatą łyżeczkę farszu.Brzegi koła zlepiać u góry,tworząc sakiewkę.Smażyć na głębokim oleju Wielkopolskim Rzepakowym lub Słonecznikowym do zrumienienia.Górę sakiewki przewiązać szczypiorkiem.

tl_cookies_zamknij