Dariusz Fafiński

Dariusz Fafiński

opakowanie tortilli
500 g mielonej wołowiny
1cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, przeciśnięte
3 łyżki kaszy manny
pęczek natki pietruszki, drobno posiekany
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
sól, pieprz do smaku
olej rzepakowy Wielkopolski
Sałatka:
2 czerwone cebule
świeża kolendra
1 papryczka chilli
sól, pieprz
olej z płatkami chilli Wielkopolski
limonka
Ezme
1 papryka czerwona stożkowa
1 pomidor obrany ze skórki
kawałek ogórka świezego
1 cebula
1 ostra papryczka
1 łyżeczka pul biber (ostrej suszonej tureckiej chilli)
1 łyżka pasty paprykowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka kuminu mielonego
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżeczki siekanej świeżej mięty
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sok z limonki
sól, pieprz
olej z płatkami chilli Wielkopolski

Z placków tortilli wycinamy krążki. Każdy krążek wkładamy w odwróconą foremkę do muffinek (pomiędzy gniazdka) i pieczemy w 180 stopniach ok. 10 minut.

Wszystkie składniki kotletów mieszamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę . Formujemy małe kotleciki (wielkości orzecha włoskiego) i smażymy je na patelni na oleju. Po upieczeniu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Ezme - pomidor pozbawiamy nasion i płynnych części a następnie kroimy jak najdrobniej. Ogórki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i siekamy równie drobno jak pomidory, podobnie robimy z papryką i papryczką, obraną cebulę również należy posiekać. Warzywa mieszamy, dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy i odstawiamy na ok. godzinę do lodówki. Całość ma być wyrazista w smaku i dosyć ostra.

Sałatka - Cebule kroimy w piórka, przekładamy do miski i zalewany zimną wodą. Papryczkę pozbawiamy nasion i kroimy w paseczki, kolendrę siekamy. Następnie cebulę bardzo dokładnie odsączamy, dodajemy kolendrę, pokrojoną papryczkę i doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki oraz olejem z płatkami chilli. Wszystko mieszamy razem.

Kotleciki wraz z sałatką podajemy w tortillowych miseczkach.

tl_cookies_zamknij