Janusz Zygoń
Nadziewana uczta, czyli szaszłyki z piekarnika
- 400 g wołowiny (antrykot, polędwica)
- papryka
- cukinia
- czerwona cebula
- ananas
Marynata do mięsa:
3 łyżki oleju Wielkopolskiego czosnkowego
3 ziarna jałowca
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki sosu sojowego
pieprz
sól
- 400 g wołowiny (antrykot, polędwica)
- papryka
- cukinia
- czerwona cebula
- ananas
Marynata do mięsa:
3 łyżki oleju Wielkopolskiego czosnkowego
3 ziarna jałowca
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki sosu sojowego
pieprz
sól
Wołowinę pokroić w kostkę (ok. 3-4 cm), wymieszać z marynatą i odstawić na parę godzin (najlepiej na noc) do lodówki.
Następnie nadziać pokrojone w plasterki warzywa, ananasa i mięso w wybranej kolejności.
Skropić resztą marynaty.
Piec w piekarniku, na ruszcie przez około 20 minut w temp. 200 stopni. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
Już po chwili można delektować się namiastką grillowej sielanki w środku zimy. Smacznego!
Następnie nadziać pokrojone w plasterki warzywa, ananasa i mięso w wybranej kolejności.
Skropić resztą marynaty.
Piec w piekarniku, na ruszcie przez około 20 minut w temp. 200 stopni. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
Już po chwili można delektować się namiastką grillowej sielanki w środku zimy. Smacznego!