Piotr Bomba
steki wołowe (po 1 na osobę)
główka czosnku przekrojona w poprzek
garść listków świeżego tymianku
garść mieszanki ziaren pieprzu (w różnych kolorach),grubo zmielone
kilka łyżek oliwy rzepakowej Wielkopolskiej
100-150 ml czerwonego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Włożyć steki do miski. Posypać ziołami i przyprawami, wymieszać, aby mięso przeszło równo ich aromatem. Wlać oliwę i wino, włożyć przekrojoną główkę czosnku, wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Piec steki na średnio rozgrzanych węglach—trzy minuty z każdej strony, aby były średnio wysmażone, odpowiednio krócej lub dłużej dla steków krwistych i dobrze wysmażonych.
powrót
główka czosnku przekrojona w poprzek
garść listków świeżego tymianku
garść mieszanki ziaren pieprzu (w różnych kolorach),grubo zmielone
kilka łyżek oliwy rzepakowej Wielkopolskiej
100-150 ml czerwonego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Włożyć steki do miski. Posypać ziołami i przyprawami, wymieszać, aby mięso przeszło równo ich aromatem. Wlać oliwę i wino, włożyć przekrojoną główkę czosnku, wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Piec steki na średnio rozgrzanych węglach—trzy minuty z każdej strony, aby były średnio wysmażone, odpowiednio krócej lub dłużej dla steków krwistych i dobrze wysmażonych.
powrót
Przygotowanie:
Włożyć steki do miski. Posypać ziołami i przyprawami, wymieszać, aby mięso przeszło równo ich aromatem. Wlać oliwę i wino, włożyć przekrojoną główkę czosnku, wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Piec steki na średnio rozgrzanych węglach lub tak jak ja na grillu elektrycznym —trzy minuty z każdej strony, aby były średnio wysmażone, odpowiednio krócej lub dłużej dla steków krwistych i dobrze wysmażonych.
Podawac z salatką lub ulubionymi dodatkami.