magdalena kaczmarek

magdalena kaczmarek

40 dkg wołowiny z udźca

1 cebula czerwona

1 szklanka śliwek suszonych

3 łyżki miechunki i żurawiny suszonej

sól, pieprz

2 kromki chleba za zakwasie

1 łyżka sosu balsamico

350 ml wina czerwonego półwytrawne

olej rzepakowy Wielkopolski

pieprz czerwony

natka pietruszki


Wołowinę kroję na plastry około 1 cm grubości i rozbijam, posypuję pieprzem. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i wkładam plastry wołowiny. Przesmażam z każdej strony, dodaję śliwki, miechunkę i żurawinę, podlewam odrobinę wody i chwile duszę. Wołownie przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną cebule, do cebuli dodaję wołowinę z owocami, podlewam wodą od czasu do czasu i duszę na wolnym ogniu około godzinę. Wlewam wino redukuję, dodaję chleb miąższ pokruszony, sól, sos balsamico i duszę dalej aż wołowina będzie miękka. Na końcu wyjmuję wołowinę ze śliwkami i częścią żurawiny i miechunki. Resztę sosu miksuję blenderem, przecieram przez sito. Do sosu dodaję mięso, doprawiam. Podaję z kaszą gryczaną albo chlebem. Posypuję natką i pieprzem czerwonym.

tl_cookies_zamknij