Aleksandra Zadęcka

Aleksandra Zadęcka

700g wołowiny
2 duże cebule (obrane)
olej wielkopolski
puszka kukurydzy
3-4 ogórki kiszone (ewentualnie odrobinę wody z nich jeśli lubimy lekko kwaśny smak)
słoiczek przecieru pomidorowego
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Wołowinę dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy, następnie przerzucamy do garnka (ja używam szybkowaru gdyż cenie sobie szybkość w gotowaniu)na ta samą patelnie wrzucam drobno posiekaną cebulę jeśli po smażeniu mięsa zostało mało oleju należny odrobinę dolać i chwile podsmażyć cebulkę, następnie dorzucam ją do mięsa. Ponieważ gotuje w szybkowarze to dodaje odrobinę oko 1/3 szk. wody doprawiam sola i pieprzem ale nie za dużo lepiej późnej powtórnie doprawić, zamykam szczelnie szybkowar i gotuje na małym ogniu od czasu "gwizdania" około 15min (w zwykłym garnku czas gotowania może przekroczyć 1h)
Gdy mięso się ugotuje studzę szybkowar wstawiając do zlewu z zimna woda otwieram, dodaje, przecier pomidorowy, kukurydzę uprzednio odcedzona z wody oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
Wszystko dokładnie mieszam trzymając cały czas na małym ogniu.
Doprawiam wedle uznania sól, pieprz, majeranek, papryka słodka ewentualnie co kto jeszcze lubi :) Jeśli wyjdzie za gęsty można dodać wody lub tak ja to robię wody z pod ogórków kiszonych.
Gulasz idealnie komponuje się z wszelkimi kaszami ale również śmiało można podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi lub solo :)
Na zdjęciu przygotowałam danie z kasza jaglaną
Smacznego!

tl_cookies_zamknij