Marcin Gręda

Marcin Gręda

Porcja świeżej polędwicy wołowej
Olej Wielkopolski Kokos
Olej Wielkopolski Rzepak & Chilli
Sos sojowy
Laska cynamonu
Świerzy imbir
Pieprz syczuański
Anyż gwieździsty
Goździki
Polska wołowina w syczuańskim wydaniu

Polędwicę wołową kroimy i wkładamy do pojemniczka, w którym zalana sosem sojowym będzie nabierać odpowiedniego smaku przez minimum godzinę. Na woka wlewamy odrobinę Oleju Wielkopolskiego Kokos, rozprowadzamy po całym woku i rozgrzewamy. Na dobrze rozgrzanego woka wkładamy pokrojoną polędwicę wołową i chwilkę podsmażamy. Następnie dolewamy do woka niewielką ilość Oleju Wielkopolskiego Rzepak z Chilli aby nadać ostrości naszej wołowinie. Ścieramy laskę cynamonu, niewielką ilość świeżego imbiru i anyżu, a także dodajemy odrobinkę pieprzu syczuańskiego i kilka goździków. Po dodaniu wszystkich przypraw przykrywamy woka i chwilę dusimy wołowinę.
Tak przygotowane mięso możemy podawać z makaronem ryżowym w towarzystwie grillowanych warzyw tj. brokuł, fasolka szparagowa, kukurydza i marchew. Do ozdobienia całego dania można użyć prażonego sezamu.
Smacznego :)

tl_cookies_zamknij