Teresa Wróbel

Teresa Wróbel

- na 1 stek ok. 200 g mięsa wołowego (polędwica, antrykot)
- olej Wielkopolski z czosnkiem
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól i pieprz do przyprawienia
Stek wyjąć z lodówki na co najmniej 30 min przed smażeniem, aby ogrzał się do temperatury pokojowej, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Olej wymieszać z posiekanym czosnkiem i sokiem z cytryny.
Stek natrzeć doprawionym olejem.
Na mocno rozgrzanej patelni rozgrzać olej Wielkopolski z czosnkiem, położyć mięso, smażyć przesuwając za pomocą łopatki, tak aby nie przywierało do powierzchni. Stek w zależności od upodobań smażyć 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przyprawić solą i pieprzem. Podawać z ulubioną surówką. Smacznego!

tl_cookies_zamknij