Janusz Klemiński

Janusz Klemiński

Wołowina w pomarańczach i chili

250 g antrykotu
1 pomarańcza
1 ząbek czosnku
1 czerwona cebula
2 łyżki oleju Wielkopolskiego Chili
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki tartego imbiru
szczypta cynamonu
sól
pieprz

Do podania:
ryż jaśminowy

Wołowinę kroimy na niewielkie kawałki. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, po czym dodajemy mięso.
Smażymy na dużym ogniu, po chwili przyprawiając solą, pieprzem, papryką i imbirem. Po około dwóch minutach dodajemy czosnek, sos sojowy oraz miód. Po kolejnych kilku minutach dodajemy pomarańczę i cynamon. Całość dusimy ok. 5 minut, aż do odparowania pomarańczy.

Smacznego!

tl_cookies_zamknij