Bartosz Kisielewski

Bartosz Kisielewski

Tatar wołowy z kaparami i orzechami
Składniki:
1) 250 g polędwicy wołowej
2) 50 g kaparów
3) 60 g orzechów włoskich
4) 2 cebule
5) 3 żółtka
6) 3 ogórki kiszone
7) sól, świeżo mielony czarny pieprz
8) kilka kropli maggi
9) olej rzepakowy Wielkopolski (ok. 6 łyżek)
10) mała bagietka
11) zioła prowansalskie
1. Polędwicę wołową dwukrotnie mielimy lub drobno siekamy i przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy 1 żółtko, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, kilka kropli maggi oraz olej i wszystko dokładnie wyrabiamy rękami. Na koniec dodajemy połowę kaparów, potłuczonych orzechów włoskich i połowę posiekanej cebuli i wszystko mieszamy.
2. Formujemy dwie porcje, obok każdej z nich układamy żółtko. Obok układamy dodatki czyli posiekaną cebulę, pozostałe orzechy, kapary i pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
Do tatara podajemy grzanki wykonane w następujący sposób: Bagietkę kroimy. Każdą kromkę skrapiamy olejem i posypujemy ziołami prowansalskimi i lekko podsmażamy na patelni aż się zarumienią.

tl_cookies_zamknij