Ewa Górna

Ewa Górna

Pieczony łosoś z porową pierzynką


2 filety z łososia
2 pory
2 łyżki oleju Wielkopolski Miks z Kokosem + 1-2 łyżki do posmarowania formy
4 łyżki śmietanki 30%
15 g serka topionego
sok z połowy cytryny
3 łyżki majonezu
2 płaskie łyżki parmezanu
2 łyżki wiórek kokosowych
sól, pieprz
1/2 pęczka szczypiorku
Umytego i osuszonego łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Skrapiamy 1-2 łyżkami oleju Wielkopolski Miks z Kokosem, układamy na nim łososia.

Pory kroimy na półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, wrzucamy pory. Smażymy przez kilka minut, po czym doprawiamy je solą oraz pieprzem. Dodajemy śmietankę oraz serek topiony. Cały czas mieszając, smażymy całość do czasu, aż ser się roztopi. Zdejmujemy z patelni.

Przygotowane pory wykładamy na wierzch łososia.

Majonez mieszamy z parmezanem i kokosem. Rozkładamy go jak najcieńszą warstwą na porach.

Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (gdyby warstwa majonezowa zbyt mocno się przypiekała, przykrywamy rybę folią aluminiową).

Szczypiorek drobno siekamy. Dekorujemy nim upieczonego łososia.

tl_cookies_zamknij