Katarzyna Sępkowska

Katarzyna Sępkowska

Indyjskie curry z łososiem i groszkiem
Bardzo proste i szybkie danie, z mnóstwem indyjskich przypraw, idealne na rozgrzanie w zimie.

2 łyżki oleju wielkopolskiego rzepakowego
1 posiekana cebula
po jednej łyżeczce mielonego kminku, kolendry i kurkumy
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
puszka pomidorów krojonych ( 400 g)
1 szklanka rosołku ( warzywny albo drobiowy)
¾ szklanki mrożonego groszku
1 łyżeczka cukru
sok z limonki
sól do smaku
800 g łososia
do podania: kolendra i ryż
Cebulę posiekać i podsmażyć na dużej patelni na oleju aż zmięknie i się lekko zarumieni.
Do cebuli dodać przyprawy i chwilę podsmażyć.
Dodać pomidory i rosołek – zagotować.
Dodać groszek, cukier, sok z limonki i sól i gotować przez 10 minut.
W tym czasie pokroić łososia w kostkę.
Dodać do sosu łososia, i gotować pod przykryciem ok 5 minut, w międzyczasie delikatnie przemieszać.
Patelnie odstawić jeszcze na kilka minut, żeby łosoś doszedł w cieple.
Podawać z ryżem, posypane kolendrą.

tl_cookies_zamknij