Piotr Ciach

Piotr Ciach

Tarta w 20 minut Farsz do tarty : Łosoś mrożony bądź świeży( może być tez inna ryba)*szpinak mrożony, 1 opakowanie bądź świeży *3 zabki czosnku *olej Wielkopolski czosnkowy, może być tez z chilli* ser feta lub inne sery, które akurat ma się w lodowce/ często dodaje trzy różne * 3 łyżki śmietany 12% *jajko* sól *pieprz
* gotowe ciasto francuskie
Foremkę smarujemy olejem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto wkładamy na 5 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Na patelni podsmażamy czosnek na oleju Wielkopolskim, dodajemy szpinak i sery, po zagotowaniu dodajemy śmietanę, przyprawy i jajko, na końcu wrzucamy łososia. Masę wlewamy do foremki i zapiekamy w gorącym piekarniku ok. 15/20 minut. Tarta idealnie komponuje się z sosem vinefrette.

tl_cookies_zamknij